Canada is één van de vele landen in Noord-Amerika. Canada heeft tien provincies waarvan Ontario er één van is met als hoofdstad Toronto. Veel mensen denken wellicht dat de hoofdstad van Canada Toronto is maar dat is in feite Ottawa. In dit artikel gaan we meer snelle weetjes vertellen over Canada en wat je kan verwachten als je op bezoek gaat.

Canadezen zijn meertalig

Geloof het of niet maar de Canadezen spreken niet alleen Engels. Het werd inderdaad vanaf de 16e verkend en gekoloniseerd door de Engelsen maar ook door de Fransen. Deze bleven altijd aanwezig in Canada. De Fransen hadden een kolonie in Amerika genaamd Nieuw-Frankrijk waar Quebec de hoofdstad van was. Het hedendaagse Canada erkent nog steeds Quebec als één van de tien provincies evenals Quebec als hoofdstad, vergelijkbaar met hoe Groningen de hoofdstad van Groningen is en Utrecht die van Utrecht. Montreal is groter dan Quebec en is tevens ook deel van de provincie als Franstalige stad. De politieke partij Bloc Québécois in het Huis van Afgevaardigden streeft naar onafhankelijkheid van hun provincie. Conform het Handvest van de Franse taal is in Quebec de officiële voertaal uitsluitend Frans, geen Engels. Het accent van de inwoners is een geval apart en soms moeilijk te verstaan als je het normale Frans geleerd hebt. 

Omvang en landmassa van Canada verwacht je niet

Het land grenst ten westen aan de staat Alaska van de VS en de Stille Oceaan, iets boven Seattle, Washington. Ten noorden grenzen de vele eiland van Canada aan de Arctische Oceaan en ten oosten ligt natuurlijk Groenland en de Noord Atlantische Oceaan. Canada is op Rusland na, het grootste land ter wereld qua oppervlakte. Sommigen hebben het wereldbeeld dat de Verenigde Staten groter is maar dit is eigenlijk niet zo. Canada heeft een oppervlakte van bijna 9,84 miljoen vierkante kilometer. De Verenigde Staten scoort er iets onder met een oppervlakte van 9,82 vierkante kilometer. Rusland verslaat dit getal natuurlijk met een totale landmassa van meer dan 17 miljoen vierkante kilometer.

Beschaving in Canada geconcentreerd in het zuidoost

Het mag gezegd worden dat Canada veel provincies kent maar slechts twee kennen een grote bevolkingsdichtheid. Dit zijn namelijk Ontario en Quebec. Ontario telde in 2006 een bevolkingsdichtheid van bijna 13 miljoen mensen per miljoen vierkante kilometer. Quebec heeft een mindere bevolkingsdichtheid van 8 miljoen mensen per anderhalf miljoen totale vierkante kilometer. Allerlaatst geven we mee dat Canada het meest noordelijk gelegen plaatsje ter wereld heeft genaamd Alert. In dit plaatsje liggen alleen een postkantoor en een klein barretje.